UUTISET


LOKKI-DOKUMENTTIFILMIN TRAILERI ON NÄHTÄVISSÄ HISTORIA-SIVULLA


KILLAN SYYSKOKOUKSEN KUULUMISIA







KILLAN TOIMIHENKILÖT

Puheenjohtaja Martti Susitaival

Varapuheenjohtaja Esko Pitkänen

Koulutuspäällikkö Jari Särmä

Sihteeri Heikki Huttunen

Taloudenhoitaja Seppo Kiiski

Museoasiat: Martti Susitaival

Kotisivut, facebook, killan jäsenlehti PURSKE: Tapio Teittinen

Arjen välineet: Jesse Tolvanen

Arjen välineet palvelin: Veijo Arponen

Ilma-asekotiratakisa: Pellervo Pekkola

Hallitus: Martti Susitaival, Esko Pitkänen, Seppo Kiiski, Pellervo Pekkola, Heikki Huttunen, Jesse Tolvanen, Vesa Kauppinen, Tapio Teittinen, Jari Särmä


Sähköpostiyhteys kiltaan on toimisto@kaakkois-suomenviestikilta.fi



Alla linkki killan tapatumakalenteriin


TAPAHTUMAKALENTERI 2023



KILLAN SYYSKOKOUKSEN KUULUMISIA



Ennen kokouksen alkua kertoi Jukka Pakkanen Halmeniemen kyläradiohankkeesta. Hanke kuuluu Suomen kylät ry:n kyläturvallisuus 25-hankkeeseen. Kylälle on hankittu ja rakennettu hankkeen avulla kyläradioasema ja pari tukiasemaa. Kalusto toimii RHA68-taajuuksilla ja erityisesti varatuilla VAPEPA-taajuuksilla. Kylällä on paljon tuolla taajuuslaueella toimivia, lähinnä metsästyskäytössä olevia päätelaitteita. Tavoitteena on erityisesti poikkeuksellisissa tilanteissa, kuten vaikkapa pitkissä sähköverkon katkoksissa, toimiva apuväline. Halmela-talolla toimiva radioasema on mukana Etelä-Savon varaverkon harjoituksessa 25.11.2023.


Varsinaisessa kokouksessa valittiin killan ensi vuoden puheenjohtajaksi Martti Susitaival. Hallitukseen valittiin entiset jäsenet Esko Pitkänen, Heikki Huttunen, Seppo Kiiski, Vesa Kauppinen, Jesse Tolvanen ja Tapio Teittinen. Uutena jäsenenä saatiin mukaan kiltamme ammuntoja vetänyt ja monissa talkoissa mukana ollut Kari Metsätalo. Jo vuodesta 1980 hallituksessa mukana ollut Pellervo Pekkola jäi omasta toivomuksestaan pois. Hänelle oli varattuna muutama yllätys, mutta korona-tilanteen vuoksi hän ei päässyt kokoukseen. Niinpä hänelle luovutettiin vain tässä kohtaa kukkaset kiitossanoin ulkotiloissa. Kunniajäsenemme "Peltsa" on ollut 43 vuotta kiltamme kantava voima ja ikoni. Kiitos!

Kokouksen yhteydessä jaettiin kiltalaisille tuoretta Viestikiltojen liiton 60-vuotisjuhlakirjaa ”Kipinä kantaa” veloituksetta. Kirjassa on runsaasti kuvia, sivuja 303 ja tarinaa Lokki-museosta, killastamme ja muista killoista sekä liiton 60 vuotisesta taipaleesta.


SAARMAA-SEMINAARI 22.9.2023



Viestikiltojen Liitto ry järjestää paikallispuolustuksen johtamista ja viestitoimintaa käsittelevän seitsemännen A.R. Saarmaa -seminaarin perjantaina 22.9.2023 klo 12.00 – 16.00 yhteistoiminnassa Puolustusvoimien, Viestiupseeriyhdistyksen ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa.


Seminaari-ilmoittautumiset tehdään aikaisemmasta poiketen omassa palvelussa osoitteesta: https://ctfinland.com/vkl/. Määräaika on 14.9.2023 klo 16.00 mennessä.


TERVETULOA VIESTIMIESPÄIVILLE MIKKELIIN 19.-20.8.2023!


Toivotamme teidät tervetulleiksi viettämään kanssamme valtakunnallisia Viestimiespäiviä 19.-20.8.2023 Saimaan rannalle Päämajakaupunkiin Mikkeliin. Lauantain tapahtuma- ja majoituspaikkana on Riuttala Resort -leirikeskus ja sunnuntaina Mikkelin Vanha varuskunta-alue. Riuttalan osoite on Riuttalantie 12 Mikkeli (liitteenä ajo-ohje) ja Vanhan varuskunta-alueen ensimmäisenä kohteena on Jalkaväkimuseo osoitteessa Jääkärinkatu 6 Mikkeli (liitteenä ajo-ohje).


Tapahtuman suojelijana toimii Pääesikunnan johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Jarmo Vähätiitto.


Järjestelyistä vastaavat Kaakkois-Suomen Viestikilta ja Viestikiltojen Liitto. Tapahtuma on yhteinen ja avoin kaikille toimijoille viesti- ja johtamisjärjestelmäalan vapaaehtoisessa ja ammatillisessa kentässä.


Viestimiespäivien osallistujilta vaaditaan ennakkoilmoittautumien 6.8.2023 mennessä. Mainitkaa ilmoittautumisen yhteydessä erityisruokavalion tarpeesta, mahdollisesta liikuntaesteestä tai -rajoitteesta. Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumiset tehdään Martti Susitaipaleelle sähköpostitse osoitteeseen martti.susitaival ät gmail.com


Liitteinä varsinainen kutsu liitteineen sekä ajo-ohjeet.


Tervetuloa! Kaakkois-Suomen Viestikilta ry


Alla linkit kutsuun, ohjelmaan ja ajo-ohjeisiin


KUTSU JA OHJELMA

RIUTTALA AJO-OHJE

JALKAVÄKIMUSEO AJO-OHJE


RAPORTTI: VIESTITARKASTAJAN ESITELMÄ JA KILLAN KEVÄTKOKOUS 20.4.2023 MIKKELIN UPSEERIKERHOLLA



Viestitarkastaja, eversti Antti Tunkkari kertoi kokousväelle aselajin ajankohtaisista asioista ja valotti myös hiukan NATO:on liittymistä aselajin näkökulmasta.

Killan puheenjohtaja Martti Susitaival kiitti viestitarkastajaa ja ojensi hänelle killan viimeisimmän teoksen "Ylijohdon viestiverkot Suomen sodissa" kirjoittajien nimikirjoituksilla varustettuna.

Aija Lyytikäisen tarjoileman herkullisen kahvituksen jälkeen pidettiin varsinainen kokous jota johti kokenut Harri Skopa juristin pykälätarkalla otteella. Kiitokset Harrille vielä kerran.

Kokouksen yhteydessä ilmoitti killan puheenjohtaja Martti Susitaival killan valinnasta Viestikiltojen liiton vuoden viestikillaksi. Puheenjohtaja ilmoitti myös sen, että Esko Pitkänen, Heikki Huttunen, Seppo Kiiski, Tapio Teittinen, Martti Susitaival ja Pellervo Pekkola palkittiin Viestikiltojen liiton 60-vuotisjuhlassa liiton kultaisella ansiomerkillä.

Puheenjohtaja ilmoitti, että Pertti Pukarinen on valittu vuoden 2022 kiltalaiseksi ja hän saa tästä haltuunsa vuodeksi kiertopalkinnon joka on Suur-Savon Reservinupseereiden ja Suur-Savon Reserviläisten killalle luovuttama hieno Päämajan muistoristitaulu. Toki Pertti saa myös asiaan kuuluvan pysyvän todisteen ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä killan hyväksi.


PÄÄMAJAN VIESTIKESKUS LOKKI-FILMI PALKITTIIN


Pellervo Pekkolan ja Kaakkois-Suomen Viestikillan tuottama Päämajan viestikeskus Lokista kertova dokumenttifilmi palkittiin Filmi- ja videokuvaajien liiton SM2023-kisassa toisella sijalla dokumenttisarjassa.




VARAVERKKOKURSSI JÄRJESTETTIIN 11.3.2023 JA SIIHEN LIITTYNYT HARJOITUS 18.3.2023


Kurssin kohderyhmänä olivat varaverkkotoiminnasta kiinnostuneet reserviläiset ja radioamatöörit ja erityisesti jo työelämästä vapautuneet reserviläiset ja radioamatöörit. Kurssi toteutettiin MPK:n kurssina.


Tavoitteena oli, että kurssin ja harjoittelun läpi käytyään henkilö pystyi toimimaan varaverkkoasemalla radioamatöörin valvonnassa. Jo valmis radioamatööri pystyi itsenäiseen työskentelyyn varaverkkoasemalla. Varaverkolla tarkoitetaan tässä yhteydessä Etelä-Savon pelastuslaitokselle radioamatöörien toimesta rakentamaa varaverkkoa. Toiminta on täysin vapaaehtoista.


Kurssin jälkeen järjestettiin varaverkkoharjoitus 18.3. Harjoitukseen osallistui suurin osa kurssilla olleista. Harjoituksessa toimittiin Etelä-Savon pelastuslaitoksen paloasemilla.


KILLAN SYYSKOKOUKSEN KUULUMISIA


Tilaisuuden aluksi saimme tietoiskun ja vähän enemmänkin kun Jussi Saarinen ja Jesse Tolvanen kertoivat maanpuolustusjärjestöjen drone-hankkeesta, jota myös kiltamme on tukemassa. Hankkeeseen kuuluu haastava tietoliikenneympäristö, jonka luulisi kiltalaisia kiinnostavan.

Kokouksen puheenjohtajana toiminut Pertti Pukarinen nuiji lupsakkaiden kommenttien säestämänä pykälät kohdalleen. Killan puheenjohtajana jatkaa Martti Susitaival entisen hallituksen säestämänä. Killan suurin työ on järjestää kaikille viestialan toimijoille avoimet kesäpäivät ensi kesänä.

VIESTIKILTA JA RADIOAMATÖÖRIT MIEHITTIVÄT JV-MUSEON RADIOHUONEEN



Yö Museossa - tapahtuma oli menestys


Kävijöitä peräti 3344 ja satakunta vapaaehtoista pyörittämässä toimintoja eri osastoilla. Kaakkois-Suomen Viestikilta ja Mikkelin Seudun Radioamatöörit aktivoivat sotilasradioamatööriaseman OI4JM, välittivät RAJA-keskuksessa puheluita ja esittelivät sekä radiokalustoa, että puhelinkeskusta. Lisäksi lapset ja vähän vanhemmatkin saivat kokeilla sähköttää oman nimensä. Palkkioksi onnistuneesta ,vaikka vähän autettunakin, suorituksesta annettiin QSL-kortti. Martti Susitaival oli rakentanut tilassa olevaan hirsikämppään 10-linjan virolaisen kenttäkeskuksen josta oli yhteydet eri puolille rakennusta ja kuumalinja upseerikerholle. Kuvassa vasemmalta Seppo Lindqvist, Jesse Tolvanen, Osmo Kiiski ja Heikki Huttunen. Kuva Tapio Teittinen, joka oli hoitamassa kenttäkeskusta.


MUSEOIDEN YÖ-TAPAHTUMA JV-MUSEOLLA 28.10.KLO 17 - 24



PIHALLA: - tapahtumaopastus - sotilaskoti - vanhat ajoneuvot-näyttely (Mikkelin mobilistit) TYKKIPUISTOSSA: - makkaranpaistoa partiolaisten järjestämänä - Rakuunakillan perinneratsukot - sammutusharjoittelua Etelä-Savon Pelastuslaitoksen opastuksella - heijastinmetsästystä RAKENNUS 10: - musiikkiesityksiä erityisesti Ritarisalissa - ekoaseammunta (Mikkelin reservinupseerit) - sotavuosien näyttelyt reserviläisten opastamana - museokauppa on auki RAKENNUS 12: - Suur-Savon Sinibarettien elokuvaesitys - rumpukoulu Mikkelin varuskuntasoittokunnan perinneyhdistyksen järjestämänä - Radioasema ja puhelinkeskus sekä sähkötyksen opastusta lapsille (Kaakkois-Suomen Viestikilta ja Mikkelin seudun radioamatöörit) - asemasodan puhdetöiden näyttely UPSEERIKERHO - kerhon esittelyä - kerholta kenttäpuhelinyhteys radioasemalle Tämä kaikki ja paljon muuta - suuntana koko porukalla Jv-museo TERVETULOA!

ILMA-ASEAMMUNNAT KOTIRATAKISA 21.10. KLO 18:00 - 20:30 KARKIALAMMEN VARUSKUNNASSA


Viestikiltojen liiton Ilma-asekotiratakisan Kaakkois-Suomen Viestikillan jäsenten osuus ammutaan aiemmasta ilmoituksesta poiketen perjantaina 21.10. klo 18:00-20:30 Karkialammen varuskunnassa Mikkelin Ampujien kotiradalla. Sarjat ilmakivääri 20 laukausta ja ilmapistooli 20 laukausta. Uusia saa jos jaksaa. Aseet ja panokset ovat valmiina. Omaakin saa käyttää. Ammunnan valvojana toimii Kari Metsätalo. Ei osanottomaksua. Tervetuloa!

MAANPUOLUSTUSTAPAHTUMA PIEKSÄMÄEN TORILLA 11.6.2022


Kaakkois-Suomen Viestikilta ja Pieksämäen radioamatöörit OH4AB toteuttivat yhteisen näyttelyteltan Maanpuolustustapahtumaan Pieksämäen torille. Kalustona oli sota-ajan radioista pataljoonaradio Raili, tulenjohtoradio Tiina, vastaanotin Veera, komppania ja krh-radio Kukkopilli ja tietysti sissiradio Kyynel Allu-salakirjoituskiekkoineen. Radioamatöörien toimesta oli laaja repertuaari sekä käsiradioita, että varsinaisia rigejä. Vierailijoille tarjottiin tietojen lisäksi Viestimies-lehtiä ja kilta- ja kerhoesitteitä. Sotilassoittokunta kajautteli sopivaa musiikkia, Maanpuolustusnaiset tarjoilivat hernekeittoa ja Sotilaskoti kahvia ja munkkeja. Kelikin oli varsin suosiollinen tapahtumalle. Valokuva Jouni Tarvainen.

KILTALAISET REPO22-HARJOITUKSESSA


Kiltamme jäsenet pääsivät 1.6. tutustumaan pitkästä aikaa Itä-Suomen Viestipataljoonan toimintaan maastossa. Ajettiin killan maksamilla polttoaineilla ja kimppakyydeillä Valkealan ABC:lle, josta viestipataljoona otti joukon johtoonsa. Uudella pienosbussilla karautettiin komentopaikalle, jossa annettiin tilanneselostus kahvin ja kahvileivän kera. Nähtiin uusia M18-järjestelmän viestiasemia ja huollon toimintaa aina ensisidontapaikkaa myöten. Myös joukko reserviläisiä oli opiskelemassa M18-järjestelmää. Kaikki reserviläiset ja varusmiehet kertoivat omaksuneensa annetut opit hyvin. Kiitokset hienoista järjestelyistä I-SVP:lle


LOKKI-NÄYTTELY AVATTIIN KILLAN JUHLAN YHTEYDESSÄ



Juhlavieraat siirtyivät maittavan Kahvila Rauhan valmistaneen juhlalounaan jälkeen avaamaan uusi näyttely. Päämajamuseon osuudesta näyttelyyn kertoi museon johtaja Matti Karttunen ja kiltalaisten työstä taas DI Martti Susitaival, joka lopuksi leikkasi sini-valkean nauhan Matti Karttusen ja Muistin johtaja Olli-Pekka Leskisen avustamana.




Näyttelyssä ovat esillä kaikki viestitystoimisto, puhelinkeskus, kaukokirjoitinkeskus, kantoaaltolaitteita ja myös Päämajan radiokeskusta esittävä näyttelyosuus. Tilan keskellä on suuri Päämajan pienoismalli Lokki-luolineen. Näyttelytilassa pyörii non-stoppina dokumenttielokuva Päämajan viestikeskus Lokista.



PUHALLINMUSIIKKI SOI MUISTISSA KAAKKOIS-SUOMEN VIESTIKILLAN JUHLASSA



Juvan puhaltajat Janne Ikosen johdolla nostatti tunnelmaa musiikillaan Päämajan viestiperinteitä vaalivan Kaakkois-Suomen Viestikillan 40-vuotisjuhlassa 27.11. Muistin auditoriossa. Kilta oli perustettu jo vuonna 1980, mutta juhlaa päästiin viettämään koronaepidemian vuoksi vasta nyt.


Juhlan pääpuhujana ollut Viestikiltojen liiton puheenjohtaja, everstiluutnantti evp Jukka-Pekka Virtanen nosti puheessaan esiin juhlivan killan monipuolisen työn viestiaselajin ja erityisesti Päämajan viestin perinteiden vaalimisen osalta. Kilta on myös ollut aktiivinen yhteistyössään alueen vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevien järjestöjen, kuten reserviläisten ja reservin upseerien kanssa sekä radioamatöörien kanssa. Liiton puheenjohtaja kertoi huolensa Päämajan viestikeskus Lokin tilanteesta ja toisaalta kiitti juhlivaa kiltaa siitä, että Lokin ovien sulkeuduttua toistaiseksi, pystyi kilta tekemään Lokista kattavan dokumenttifilmin ja rakentamaan yhteistyössä Päämajamuseon kanssa avattavan Lokki-näyttelyn.


Juhlassa palkittiin ansioituneita kiltalaisia ja yhteistyökumppaneita viestiristein ja kiltamitalein


Pitkä hedelmällinen yhteistyö museonjohtaja Matti Karttusen kanssa toi hänelle ansaitusti viestiristin. Molemmat Etelä-Savon alueen radioamatöörikerhojen puheenjohtajat Osmo Kiiski ja Vesa Kauppinen saivat viestiristit. Kiltaa matkoilla isännöinyt ja tapahtumissa tukenut insinööri Jouko Huttunen voi myös tilaisuuden jälkeen kiinnittää tämän ristin rintapieleensä.


Maanpuolustuskiltojen liiton hopeisella kiltaristillä palkittiin Mauri Hypén ja Kari Metsätalo ja lisäksi runsaasti ansioitunut, mutta liian vähän "virkavuosia" kiltahommissa kerännyt Martti Susitaival palkittiin tässä vaiheessa pronssisella kiltaristillä.


Kiltaa muistettiin monin huomionosoituksin


Viestikiltojen liitton puheenjohtaja Jukka-Pekka Virtanen luovutti korkeimman liiton huomionosoituksen eli liiton pienoslipun killalle. Kiltaa muistivat useat veljeskillat eri puolilta Suomea; Uudenmaan Viestikillan Pekka Kastemaa ja Martti Rusi luovuttivat killan standaarin, Veikko Kuumola luovutti Pirkanmaan Viestikillan standaarin, Jukka Puurula luovutti Kymen Viestikillan standaarin. Varsinais-Suomen Viestikilta lähetti juhlaan onnittelunsa ja tervehdyksensä puheenjohtajansa Erkki Renbergin toimittamana.


Jussi Saarinen luovutti Suur-Savon Reserviupseeripiirin ja Suur-Savon Reserviläispiirin puolesta upean Päämajan muistoristitaulun. Taulusta lisää myöhemmin. Juhani Manninen luovutti Suur-Savon Perinnepoikien levykkeen. Everstiluutnantti Marko Lähteenmäki luovutti killalle Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksen standaarin ja samalla välitti keskuksen johtajan kommodori Juha Ravantin onnittelut ja terveiset juhlivalle killalle. Lisäksi Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Jarmo Vähätiitto onnitteli kiltaa 40-vuotisen taipaleen johdosta ja pahoitteli, sitä ettei itse päässyt paikalle.



Kaakkois-Suomen Viestikillan puheenjohtaja, insinöörimajuri evp Tapio Teittinen nimitettiin kymmenvuotisen puheenjohtajakautensa päätteeksi killan ensimmäiseksi kunniapuheenjohtajaksi. Nimityskirjan luovuttivat (vas) killan tuleva puheenjohtaja Martti Susitaival ja killan varapuheenjohtaja Esko Pitkänen.


KILLAN SYYSKOKOUKSEN KUULUMISIA


Tapio Teittinen päätti kymmenvuotisen puheenjohtajakautensa kiittäen hallitusta ja kiltalaisia hyvästä yhteistyöstä ja tuesta. Puheenjohtajan nuijan varteen tarttuu monessa killan hankkeessa ansioitunut Martti Susitaival. Tapio Teittinen jatkaa kuitenkin hallituksessa mukana. Killan hallitukseen valittiin jatkamaan lisäksi; Esko Pitkänen, Heikki Huttunen, Seppo Kiiski, Vesa Kauppinen, Pellervo Pekkola, Jari Särmä ja uutena jäsenenä DI ja väitöskirjatutkija Jesse Tolvanen. Juha Ruuskanen päätti pitkän jäsenyytensä killan hallituksessa omasta toiveestaan. Viestikiltojen liiton hallituksen joutuivat jättämään erovuorossa olleet liiton varapuheenjohtaja Tapio Teittinen ja killan edustaja Esko Pitkänen. Uudeksi killan edustajaksi valittiin Jari Särmä. Viestikiltojen liiton valtuuskunnassa jatkaa Vesa Kauppinen. Vuoden 2022 toimintasuunnitelma on kolmisivuinen kattaen monenlaista toimintaa koostuen paikallispuolustuksen viestikoulutuksesta, monista perinnehankkeista, vierailuista, ammunnasta ja esitelmistä. Suurimpana haasteena on Lokin tilanne ja asian eteenpäin vieminen paikallisesti ja valtakunnallisesti. Killan talous on hyvässä kunnossa ja kilta pystyy tukemaan radioamatöörejä sekä palkitsemaan ansioituneita varusmiehiä.



SAARMAA-SEMINAARI 24.9.2021


Viestikiltojen liitto järjesti paikallispuolustuksen johtamista ja viestitoimintaa käsittelevän A.R. Saarmaa -seminaarin perjantaina 24.9.2021 klo 12.00 - 16.00 yhteistoiminnassa puolustusvoimien, Viestiupseeriyhdistyksen ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa. Seminaarin keskuspaikkana oli Riihimäki. Seminaarissa hyödynnettiin puolustusvoimien videoneuvottelujärjestelmää, jolloin siihen voi osallistua valituista puolustusvoimien toimipisteistä ympäri Suomen.


Seminaarin esitykset olivat täysipainoisia ja hyvin valmisteltuja. Saimme kuulla Porin prikaatin esityksen arjen välineiden käytöstä harjoituksissa, arjen välineiden kehitystyöstä, verkkouhkista, HF-radioiden käytöstä pv:n verkkojen osana, että MPK:n koulutusmateriaalina ja paljon muuta. Nyt oli ASIAA, eikä mitään toive"höttöä".



Raportti: Valtakunnalliset Viestimiespäivät 21.-22.8.2021 Espoon Nuuksiossa


Uudenmaan Viestikillan järjestämiä päiviä vietettiin Solvallan urheiluopiston tiloissa ja komeissa Nuuksion luonnonpuiston maisemissa. Tapahtuman suojelijana toimi pv:n johtamisjärjestelmäpäällikkö prikaatikenraali Jarmo Vähätiitto. Toisena päivänä tutustuttiin linja-autolla Porkkalan sota-aikaiseen historiaan. Herrashenkilökilpailussa arvuuteltiin monipuolisessa kuvasarjassa henkilöitä, joukko-osastotunnuksia, aseita, viestivälineitä jne. Sitten annettiin partioille tehtäväksi rakentaa neljännesaaltoantenni taajuudelle 433 MHz. Teoreettiseksi mitaksi saadaan laskemalla 300/433=0,639 metriä ja jakamalla tämä aallonpituus neljällä saadaan tulokseksi tulee 0,173 metriä. Tämä pituus toimii teoreettisessa ideaalissa antennissa, mutta laskuun pitää ottaa huomioon käytetyn antennilangan etenemiskerroin joka oli tässä tapauksessa 0,87, jolloin antennielementin pituudeksi tulee 15,1 cm. Maatasolankojen pituuden tuli olla 10% varsinaista antennia pidempiä eli noin 16,5 cm. Liiton puheenjohtaja Jukka-Pekka Virtanen hyppäsi juotosaseman puikkoihin ja Pohjanmaan viestikillan pj Lasse Kinnunen ryhtyi katkomaan lankoja, kolmas tiimin jäsen Tapio Teittinen tuki lankojen katkomisessa ja mittaamisessa. Kuvissa nähtävän tuloksen mitatut arvot ylittivät rastin järjestäjän odotukset. Antenni oli vireessä täsmälleen oikealla taajuudella ja sen sovistusta ilmoittama arvo oli 1,04, kun luku 1 on maksimitulos ja hyvänä pidetään arvoa 1,5. Viimeisenä rastina yritettiin ampua ilmakiväärillä joka vähän oikutteli. Kuvasa harmaalla langalla tehty ryhmän antenni.




Viestivisakisan 1/2021 tulokset


Kisassa täydet pisteet saivat Uudenmaan Viestikillan puheenjohtaja Jouni Salmi ja Kaakkois-Suomen Viestikillan hallituksen jäsen Martti Susitaival. Muutkin osanottajat saivat kasaan jokainen paljon pisteitä eli tietämystä oli. Osallistujien kesken arvottiin kirja "Ylijohdon viestiverkot Suomen sodissa" ja arpa osui Jouni Tarvaiselle. Kirja laitetaan tulemaan. Onnittelut voittajille ja kiitokset osallistumisesta!

Raportti: Johtamispaikkaharjoitus nro 5



Jo viides johtamispaikkaharjoitus (varaverkkoharjoitus) järjestettiin 20.-21.11. Etelä-Savon alueella. Harjoituksemme oli yhteydessä valtakunnalliseen HF-taajuuksilla toteutettuun varaverkkoharjoitukseen kerhoasemilta Mikkelistä ja Pieksämäeltä. Ennen harjoitusta siihen osallistuvat harjoittelivat kotiasemillaan viestitystä verkossa käytettävillä sanomaohjelmilla. Samalla testattiin Veijo Arposen ja Osmo Kiisken verkkoon valmistamaa toistimen VarVeQ:n toimintaa. 20.11. kävi Viestikiltojen liiton koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Juha Peltomäki Mikkelin kerhohuoneella tutustumassa harjoituksen järjestelyihin ja erityisesti VarVeQ-toistimeen. 21.11. siirtyivät operaattorit asemapaikoilleen. Tänä vuonna korona epidemia rajoitti harjoitukseen tulevien paloasemien määrää. Palomestari Jarmo Immonen vieraili Pieksämäen kerhoasemalla n. 3 tuntia tutustuen verkon toimintaan ja laitteisiin sekä ohjelmiin. Harjoitus meni suunnitelman mukaisesti, laitteet ja ihmiset toimivat hyvin.



Raportti: Viestikiltojen liiton syyskokous ja VP 33:n muistolaatan paljastus



21.11. järjestettiin liiton syyskokous Väisälän avaruuspuistossa Kaarinan Tuorlassa. Kokouksessa valittiin liiton hallitukseen erovuoroisia jatkamaan ja uusia tilalle. Killastamme liiton 1. varapuheenjohtajana jatkaa killan pj Tapio Teittinen, kiltamme hallitusedustajana jatkaa varapuheenjohtajamme Esko Pitkänen ja liiton valtuuskunnassa jatkaa hallituksemme jäsen Vesa Kauppinen. Liittoa johtaa edelleen hyvää työtä tehnyt Jukka-Pekka Virtanen.




21.11. paljastettiin myös liiton perinnelaattahankkeeseen kuuluva Viestipataljoona 33:n muistolaatta Piikkiön Pontelassa. Rakennus jonka seinään laatta kiinnitettiin oli toiminut suojeluskunnan käytössä ja samalla se oli toiminut kesäkuussa 1941 VP 33 perustamispaikkana.


Raportti: VKL:n kiltojen ilma-asekotiratakisa ammuttiin 29.10.2020 Mikkelin Ampujien sisäradalla


Kiltamme voitti jälleen Viestikiltojen liiton mestaruuden joukkueella: Kari Metsätalo, Pellervo Pekkola, Heikki Huttunen ja Tapio Teittinen. Mainittakoon vielä, että Kari Metsätalo ampui kisan parhaan tuloksen sekä ilmakiväärillä, että -pistoolilla.

Raportti: Killan syyskokous järjestettiin 19.11.2020 Mikkelin upseerikerholla


Killan halitus valittiin sellaisenaan jatkamaan hyväksi koettua taivaltaan vapaaehtoisen viestillisen maanpuolustuksen hyväksi. Killan tulevan vuoden toimintasuunnitelma on monipuolinen sisältäen koulutusta, tutustumisen viestisotaharjoitukseen, esitelmiä, Viestikeskus Lokin ja Jalkaväkimuseon radiohuoneen kehittämistä ja elävöittämistä, varaverkkoharjoitusta radioamatöörien kanssa ja ennen kaikkea tältä vuodelta siirretyn 40-vuotisjuhlan. Toivottavasti korona ei aiheuta kovin paljoa vaikeuksia toimintasuunnitelman toteuttamiselle. Pertti Pukarinen veti kokouksen läpi rutiinilla eikä aikaa kulunut yhtään liikaa.


Kiltamme palkitsi Itä-Suomen Viestipataljoonan 1. viestikomppanian viestimiehen Tommi Airaksisen


Kiltamme palkitsi Itä-Suomen Viestipataljoonan 1. viestikomppanian viestimiehen Tommi Airaksisen ISVP:n perinnepäivänä Vekarajärvellä kirjalahjalla ja lahjakortilla.


Kilta järjesti ensimmäisen Viestikiltojen liiton viestivisakisan


Ensimmäinen Viestikiltojen liiton kiltojen jäsenille suunnattu viestivisakisa on saatu päätökseen. Kysymykset olivat osin vaativia, mutta joukossa oli myös varsin helppoja kysymyksiä. Joihinkin tarvittiin ehkä avuksi jopa alan kirjallisuutta. Yhtään täysin oikeaa vastauskuponkia ei löytynyt, mutta sen sijaan paljon hyviä vastauksia, jotkut jopa hauskoja.


TULOKSET (kolme parasta):

1. Jouni Salmi Uudenmaan Viestikilta

2. Jussi Harola Pirkanmaan Viestikilta

3. Carl-Magnus Gripenwaldt Uudenmaan Viestikilta

3. Esko Sutela Päijät-Hämeen Viestikilta


Kolmossija oli jaettu saman pistemäärän saajien kesken.


Kilpailussa kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin kirja "Ylijohdon viestiverkot Suomen sodissa". Arvonnan suoritti karvahatusta lipun vedolla 2-vuotias Ida-tyttö. Onni suosi Veikko Kuumolaa Pirkanmaan Viestikillasta.


Onnittelut kaikille kisassa ja arvonnassa menestyneille sekä kaikille kiltalaisille, jotka olivat mukana tässä kisassa.



Esitelmä Päämajan viestiverkot Suomen sodissa Jv-museolla 18.3.2020


ESITELMÄTILAISUUS ON SOVITTU YHDESSÄ JV-MUSEON KANSSA SIIRRETTÄVÄKSI MYÖHEMPÄÄN AJANKOHTAAN



Killan kevätkokous 17.6.2020


Killan sääntömääräinen kevätkokous pidetään 17.6.2020 klo 18:00 Mikkelin upseerikerholla.



RAPORTTI: Uuden kirjan julkaisutilaisuus Mikkelin upseerikerholla 18.12.



Kuvassa vasemmalta: Mikkelin kaupunkilehden päätoimittaja Tapio Honkamaa, killan varapuheenjohtaja Esko Pitkänen, killan pj Tapio Teittinen, killan halltuksen jäsen Martti Susitaival, Viestikiltojen liiton pj, everstiluutnantti Jukka-Pekka Virtanen, Suur-Savon Sotilaspokien Perinnekillan pj Juhani Manninen, Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy:n toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen sekä Mikkelin kaupingin kulttuuri- ja museotoimen johtaja Matti Karttunen.



Tilaisuuteen saapui melkoisen räntäsateen läpi Mikkelin museoalan ja viestin perinteiden edistäjiä. Muutamat olivat syystäkin kauhistuneet noussutta myräkkää, kuten esimerkiksi tämänkin kirjahankkeen ohjaaja, eversti Seppo Uro, joka välitti muutoin onnittelunsa arvokkaan hankkeen loppuun saattamisesta. Tilaisuuden alussa kohotettiin maljat tutkimushankkeen valmistumiselle ja kirjan julkaisulle. Tämän jälkeen Tapio Teittinen kertoi lyhyesti tutkimuksen kohtaamista haasteista ja sitten Martti Susitaival valoitti pidemmässä puheenvuorossaan tutkimuskysymyksiä ja muutamia nostoja eri sotien viestiverkkojen ominaispiirteistä. Näiden puheenvuorojen jälkeen luovutettiin kirjat hanketta tukeneille tahoille. Lopuksi juotiin kerhoemännän laittamat maukkaat kahvit piirakoineen. Tässä yhteydessä käyttivät puheenvuoron Viestikiltojen liiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Jukka-Pekka Virtanen, kiittäen kirjoittajia kovasta työstä erinäisten vaikeuksien keskellä. Omassa puheenvuorossaan killan varapuheenjohtaja Esko Pitkänen nosti esiin tämän kirjan vaikutuksen killan toimintaan esitelmien ja talouden osalta. Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja laati tapahtumasta kirjoituksen, joka on luettavissa lehden näköisversiosta (ilmainen) 51/2019 sivulta 12. Kuva Heikki Huttunen.


Uutta: Ylijohdon viestiverkot Suomen sodissa-kirja ulos painosta




Ylijohdon viestiverkot Suomen sodissa-kirja kertoo sanoin, kuvin ja piirroksin Päämajan langallisista- ja radioviestiyhteyksistä ylimpiin rintamaesikuntiin vuosina 1918 - 1945. Mukana tietoturvaa, radiotiedustelun runkoyhteyksiä, saksalaisten kaukojohtoverkkoa ja viestihuoltoa. Tästäpä tietopaketti Jouluksi hintaan 20 euroa (+toimituskulut 10 euroa). Kirjaa voi kysellä kiltamme taloudenhoitajalta Seppo Kiiskeltä, puh: 050 521 65 17 ja s-posti: seppokiiski@msn.com



RAPORTTI: Jääkärikenraalimajuri Leo Ekbergin muistomerkin paljastustilaisuus Kulosaaressa 23.11.2019



Jääkäri Leo Ekberg toi saksalaisella sukellusveneellä UC57 radiolaitteiston Suomeen marrakuussa 1917. Hän pystytti salaisen radioaseman tohtori E.E.Kailan huvilaan Kulosaaressa. Asema toimi 15.12.1917 alkaen ottaen vastaan tietoja Saksasta. Jääkärikenraalimajuri Leo Ekberg toimi Talvisodan ja Jatkosodan viestikomentajana Päämajassa. Hänen muistomerkkinsä pystytettiin Kulosaareen lähelle sitä paikkaa, jossa salaisen radioaseman kätkenyt huvila oli sijainnut. Paljastusseremonia toteutettiin havuseppeleen laskulla uudelle muistomerkille. Seppeleen laskivat Jatkosodassa Viestipaltaljoona 5:ssä palvellut majuri (evp) Olli Vuorio (100-vuotta), viestitarkastaja, eversti Eero Valkola ja Viestikiltojen liiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Jukka-Pekka Virtanen. Tilaisuutta juhlistettiin vielä historiikkitilaisuudella ja ruokailulla Kulosaaren Casinolla. Jääkärikenraalimajuri Leo Ekbergin elämän vaiheista opiskeluajoista, koulutuksesta Saksassa ja toiminnasta sotien viestikomentajana kertoi tunnettuun perusteelliseen tapaansa eversti (evp) Seppo Uro. Tilaisuus alkoi Jääkäreiden marssilla ja päättyi Maammelauluun.


Muistomerkki kuuluu Viestikiltojen liiton muistomerkki- ja laattahankkeeseen. Käytännön työstä vastasi Uudenmaan Viestikilta.


Raportti: VIESTIKILTOJEN LIITON SYYSKOKOUS KULOSAAREN CASINOLLA



Liiton syyskokous pidettiin 23.11. Kulosaaren Casinolla. Liiton puheenjohtajana jatkaa everstiluutnantti Jukka-Pekka Virtanen, kiltamme puheenjohtaja jatkaa liiton 1.varapuhenjohtajana, toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin liiton koulutuspäällikkö everstiluutnatti Juha Peltomäki. Kiltamme varsinaisena edustajana toimii liittohallituksessa Esko Pitkänen ja liiton valtuuskunnassa Vesa Kauppinen. Liitto tarjoaa jäsenkilloilleen tulevanakin vuonna useita merkittäviä tapahtumia vieden aselajin perinteitä ja koulutusasioita eteenpäin.


Raportti: KILLAN SYYSKOKOUS



Killan syyskokous pidettiin 14.11. Mikkelin upseerikerholla. Tuleva kausi on killan 40-vuotisjuhlavuosi ja erittäin toiminnallinen. Jo ennen juhlavuoden alkua juhlistetaan kiltamme hankkeen "Ylijohdon viestiverkot Suomen sodissa" julkistamista 18.12. Tähän kirjaan on taloudellisen tukensa antanut myös Maanpuolustuksen Viestisäätiö. Ennen kokouksen alkua muisteltiin Talvisodan Päämajan viestiyhteyksiä Martti Susitaipaleen esittelemänä. Hyväksi koettu hallitus jatkaa tuloksekasta taivaltaan myös juhlavuonna.


Raportti: Kaikki voitot Kaakkois-Suomen Viestikillalle!



Kaakkois-Suomen Viestikilta voitti Viestikiltojen liiton ilma-asekotiratakisassa kaikki sarjat: ilmapistoolin- ja kiväärin voitot menivät kiltamme Kari Metsätalolle ja joukkuekilpailun voitto tuli kiltaamme joukkueella Kari Metsätalo, Pekka Merelä, Pellervo Pekkola ja Tapio Teittinen.


RAPORTTI: VIESTIKILTOJEN LIITON KESÄPÄIVILLÄ LYLYSSÄ



Sää suosi tänäkin vuonna tapahtumaa. Herrashenkilökilpailurata oli jälleen haastava: parikaapelijatkoksen tekoa, HF-radion toimintakuntoon laittoa ja koeyhteyttä, poskettomia tietokilpailukysymyksiä, hiiren heittoa laatikkoon, laseraseammuntaa, musiikkikappaleiden tunnistusta ja FOLIOHATUNRAKENNUSKILPAILU! Palkintoja oli saatu kasaan niin, että mukavaa kotiinviemistä tuli kaikille. Protestejakaan ei esitetty, vaikka niillä uhkailtiin ;). Ruoka oli maittavaa ja saunomisten jälkeen juttua alan ihmisten kesken riitti. Lylyn varikon museo tarjosi perinnejuttuja monipuolisesti ja niitä esitelteltiin asiantuntevasti, joten uutta oppia tuli. Aktiivisesti toimiva sotilasradioamatööriasema OI3V tuli myös tutuksi. Kiitokset hienoista kesäpäivistä Pirkanmaan Viestikillalle.



RAPORTTI:PASSIIVITOISTIN VIESTIKESKUS LOKKIIN



Passiivitoistimen ulkoantenni Lokin lämpökeskuksen savupiipussa


Kaakkois-Suomen Viestikilta asensi työryhmällä Tapio Teittinen, Martti Susitaival ja Osmo Kiiski passiivitoistimen Lokki-luolaan. Ulkoantenniksi tuli Theta Communication 3G/4G/LTE/GSM/Wifi ympärisäteilevä antenni, taajuusalueet 700 - 2700 MHz, sisäantenniksi valittiin Macap Pro 1000 3G/4G/LTE/GSM paneeliantenni, taajuusalueet 698 - 960 MHz ja 1710 - 2700 MHz. Kaapeliksi valittiin vähähäviöinen LMR-400, koska kaapelille tuli mittaa 40 metriä. Lopputuloksena oli se, että kaikkien operaattoreiden signaalit löysivät tiensä Lokkiin ja niillä voi soitella sujuvasti. Signaalien voimakkuudet vaihtelivat sen mukaan, miten lähellä ulkoantennia operaattorin tukiasema on. DNA:n tukiasema sijaitsee MPY:n katolla Lokkia vastapäätä, tien toisella puolella, joten sen signaali oli luonnollisesti voimakkain.



RAPORTTI: TUTUSTUMINEN ITÄ-SUOMEN VIESTIPALTALJOONAN VIESTITOIMINTAHARJOITUKSEEN 21.5.



Kokelas Helena Immonen esitteli sujuvasti esikunnan komentopaikan tilanteen ja puolustusjärjestelyt



Kiltamme sai ilokseen perinpohjaisen perehdyttämisen taisteluosaston toimintaympäristöön M18 ja jääkäriprikaatin toimintaympäristöön M12 kapteeni Vepsäläisen johdolla. Monipuolista keskustelua käytiin alun oppitunneilla ja sen jälkeen siirryttiin helteiseen kangasmaastoon tutustumaan joukkojen toimintaan ja erityisesti viestijärjestelmiin.Välillä nautittiin maittava kenttälounas ja sitten jatkettiin ravittuina uusien kohteiden äärellä. I-SVP:n komentajakin ehti kiireitään mukaamme kertomaan I-SVP:n koulutuksellisista haasteista. Olimme todella otettuja kun kiltalaisiin panostettiin pv:n puolelta näin hienosti. Loppukeskustelun yhteydessä todettiin, että olimme saaneet jopa enemmän kuin olimme toivoneet. Kiltamme luovutti pataljoonan komentajalle, everstiluutnantti Janne Jokiselle ja kapteeni Mikko Vepsäläiselle killan tuottamat kirjat "Päämajan salainen radiokeskus".



RAPORTTI:KILTA HANKKI LOKKIIN ISON NÄYTÖN


Kiltamme on hankkinut Lokkiin ison näytön näyttelyä elävöittämään. Näyttö asennettiin kaukokirjoitinhuoneen tyhjälle takaseinälle ja siinä esitetään Lokin toimintaa esittelevää filmi- ja kuvamateriaalia



Näytön seinätelinettä asentamassa Heikki Huttunen ja museomestari Petri Viinikainen



RAPORTTI: MARTTI SUSITAIVAL JA TAPIO TEITTINEN ESITELMÖIVÄT YLIJOHDON VIESTIVERKOISTA SOTILASRADIOPÄIVÄNÄ



Uutta tutkimusta oli tarjolla esitelmien muodossa Kouvola-talolla 13.4. Martti Susitaival ja Tapio Teittinen ovat penkoneet Kansallisarkiston ja Museo Militarian arkistoja sekä muuta kirjallista materiaalia aiheesta Ylijohdon viestiverkot Suomen sodissa 1918 - 1945. Nyt he kertoivat esitelmien muodossa vuosien 1917 - 1918 itsenäistyvän Suomen valtion sodanjohdon viestiverkoista ja talven 1939 - 1940 Päämajan viestijärjestelyistä sekä siitä, miten verkot kehittyivät jatkosodassa. Kuulijoita oli pari sataa ja kysymyksiä sateli esitelmöijille. Tutkimukset on tarkoitus julkaista kirjallisena tuotteena vielä tämä vuoden aikana.



Tapio Teittinen, Martti Susitaival ja Sotilasradiopäivän vetäjä Kari Taskinen



RAPORTTI:KILLAN PJ VALITTIIN MAANPUOLUSTUSKILTOJEN LIITON VUODEN KILTAISEKSI


Kiltamme puheenjohtaja Tapio Teittinen valittiin Maanpuolustuskiltojenn liiton vuoden kiltaiseksi. Liiton puheenjohtaja Marko Patrakka ojensi nimitykseen kuuluvan palkintolautasen ja kunniakirjan Tapiolle Kouvolan upseerikerholla 13.4.liiton kevätkokouksen yhteydessä.





Raportti: ITSENÄISYYSPÄIVÄN VALTAKUNNALLINEN PARAATI MIKKELISSÄ


Killan taloudenhoitaja Seppo Kiiski kantoi Viestikiltojen liiton lippua ja killan puheenjohtaja Tapio Teittinen kantoi Maanpuolustuskiltojen liiton lippua paraatissa.




Raportti:KILLAN SYYSKOKOUKSESTA 22.11. Mikkelin Upseerikerholla


Vuoden 2019 puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan Tapio Teittinen ja hallituksessa jatkavat Esko Pitkänen, Seppo Kiiski, Pellervo Pekkola, Heikki Huttunen, Juha Ruuskanen ja Vesa Kauppinen. Killan vaativia tavoitteita totettamaan saatiin vahvistukseksi killan koulutuspäälliköksi valittu kokenut viestiupseeri Jari Särmä ja erityisesti killan perinnehankkeissa kunnostautunut DI Martti Susitaival


Vuoden 2019 tavoitteita tiivistetysti:


-koulutustoiminnan organisointi

-yhteistoiminta alan kiltojen, MPK:n, Puolustusvoimien ja reserviläisjärjestöjen kanssa

-Viestikeskus Lokin ja Jalkaväkimuseon tapahtumien tukeminen ja näyttelyiden kehittäminen

-Ylijohdon viestijärjestelmät Suomen sodissa- hankkeen läpivienti

-Johtamispaikkaharjoitus nro 4 toteuttaminen yhdessä radioamatöörien kanssa

-RESUL:n Päämajajotoksen viestirastien toteuutaminen

-ansiotuneen viestimiehen palkitseminen Itä-Suomen Viestipataljoonassa

-lisäksi järjestetään tututustumismatkoja ja esitelmätilaisuuksia




Raportti:VARAVERKKOHARJOITUS NRO 3 23.-24.11.


Kaakkois-Suomen Viestikilta järjesti yhdessä Mikkelin Seudun Radioamatöörien ja Pieksämäen Radioamatöörien kanssa jo kolmannen Johtamispaikkaharjoituksen, jossa testattiin radioamatöörien Etelä-Savon Pelastuslaitokselle rakentamaa varaverkkoa.

Nyt olivat mukana tänä syksynä rakennetut Puumala ja Anttola. Samalla jätettiin pois aiemmissa harjoituksissa olleet ja toimiviksi todetut Kangasniemi, Hirvensalmi ja Mäntyharju. Myös yksi mobiiliasema liikkui valtatie 15 suunnassa aina Suomenniemelle asti, josta tuli toistimien kautta hyvä yhteys. Käytössä oli VHF-taajuusalue 145 MHz. Yhteysmuotoina olivat puhe ja sanomaliikenne Winlink-sovelluksella. Lisäksi oltiin yhteydessä samaan aikaan Pohjois-Karjalan Radiokerhon järjestämään vastaavan tyyppiseen harjoitukseen HF-yhteyksillä.



Raportti: Viestikiltojen liiton syyskokous 2018 Kouvolassa


Viestikiltojen liitto ry piti Kouvolassa syyskokouksensa 17.11. Kymen Viestikillan 25-vuotisjuhlan yhteydessä. Tuleva toiminatavuoden keskeisiä teemoja ovat yhteistoiminta, koulutus ja jäsenhankinta. Killat ja liitto rakentavat ensi vuonna koulutusorganisaatiotaan. Yhteistoimintaa tehdään erityisesti omien kiltojen lisäksi Maanpuolustuskoulutus ry:n, Pv:n aluetoimistojen ja muiden vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevien järjestöjen kanssa. Liiton puheenjohtajana jatkaa everstiluutnatti Jukka-Pekka Virtanen, 1.varapuheenjohtajana jatkaa Tapio Teittinen ja toisena varapuheenjohtajana jatkaa Pekka Wallenstjärna. Kiltamme varsinaisena edustajana liiton hallituksessa jatkaa Esko Pitkänen. Uutena merkittävänä henkilönä valittiin liiton koulutuspäällikkö. Liiton ensimmäiseksi koulutuspäälliköksi lupautui Viestikoulun johtaja, everstiluutnantti Juha Peltomäki. Liiton valtuuskunnan johto vaihtui. Uudeksi valtuuskunnan puheenjohtajaksi tuli eversti (evp.) Esa Salminen. Kiltamme jäsen Vesa Kauppinen valittiin valtuuskuntaan.



Kokouksen lopuksi julistettiin liiton ilma-asekisan tulokset. Kiltamme voitti kisan ylivoimaisesti joukkueella: Kari Metsätalo, Pellervo Pekkola, Tapio Teittinen ja Martti Susitaival.





Killan puheenjohtajalla oli kunnia käydä 18.11. Jyväskylän yliopistolla valtakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa pokkaamassa Sotavahinkosäätiön killallemme myöntämä 2000 euron tunnustuspalkinto vapaaehtoisen maanpuolustuksen hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä.


Raportti:MUSEOIDEN YÖ 26.10.klo 17-24


Taas tapahtui kummia museoiden kätköissä. Päämajan viestikeskus Lokin luolaston suuaukossa välähteli valoja ja kallioseinässä pyöri filmi Lokin toiminnasta Jatkosodan aikana. Tyhjässä luolassa oli nähtävänä Esittävän taiteen Kollektiivin valotaideteos ja itse Lokissa Kaakkois-Suomen Viestikillan jäsenet esittelivät Lokin ja Päämajan radiokeskuksen toimintaa. Lapsille ja lapsenmielisille oli tarjolla soittelua kenttäpuhelimilla ja sähkötyksen kokeilua. Lapsille jaettiin onnistuneesta sähkötysyrityksestä Lähi-Tapiolan lahjoittamia heijastimia. Kävijöitä oli klo 17 -24 välillä yli 1400, joten kohde oli suosittu.



Raportti:PAIKALLISPUOLUSTUSSEMINAARI


Viestikiltojen liitto järjesti yhdessä Puolustusvoimien, Viestiupseeriyhdistyksen ja Maanpuolustuksen koulutuksen kanssa Paikallispuolustusseminaarin nro 3. Seminaariin oli mahdollisuus osallistua eri puolilla valtakuntaa videoneuvottelujärjestelmän kautta, yhtenä paikkakuntana oli Mikkeli


Seminaarissa käsiteltiin seuraavia asioita: - Paikallispuolustuksen johtamisjärjestelmä - Siviiliverkkojen ja – palveluiden käyttömahdollisuudet paikallispuolustuksen johtamisessa - Arjen ratkaisut paikallispuolustuksen johtamisessa - Radioamatöörit viranomaisyhteyksien turvaajana - MPK:n viesti- ja johtamisjärjestelmäalan koulutusohjelma - Kokemuksia paikallispuolustusharjoituksista - Esikunta- ja viestikomppanian (PAIKP) päällikkö joukkonsa pääkouluttajana


Tilaisuus oli monipuolinen, aihetta avartava ja keskusteluja herättävä. Mikäli vapaaehtoinen viestillinen maanpuolustustyö kiinnostaa, niin kannattaa olla yhteydessä alueella toimivaan Viestikiltaan.

Mikäli asia kiinnostaa, niin ottakaa ajoissa yhteyttä killan sähköpostin kautta. Kahvitarjoilu.

Raportti:VALTAKUNNALLISET VIESTIMIESPÄIVÄT LAPUALLA 4.-5.8.2018


Vuoden 2018 Viestikiltojen Liitto ry:n valtakunnalliset Viestimiespäivät pidettiin Lapuan Simpsiöllä 4.-5.8.2018. Viestimiespäivien järjestelyistä vastasi Pohjanmaan Viestikilta ry. Pääpaikkana oli Simpsiön vuori komeine näkymineen yli Pohjanmaan lakeuden. Tapahtumassa oli monenlaisia tehtävärasteja, saunomista, hyvää ruokaa ja tutustuminen Lapuan Patruunatehtaan museoon.




Kenttäkeitintä kokoamassa ja tulille laittamassa liiton sihteeri Carl-Magnus Gripenwaldt ja Helena Kolari-Teittinen Kaakkois-Suomen Viestikillasta.


APURAHA KILLAN UUDELLE HANKKEELLE


Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto on myöntänyt killallemme 5000 euron apurahan Marskin johtamisjärjestelmiä Suomen sodissa 1918 -1945 koskevaa tutkimushankettamme varten. Apuraha luovutettiin viidyttävässä ja monipuolisessa tilaisuudessa Kulttuurikeskus Poleenissa 15.5. Tilaisuudessa oli nähtävissä se apurahan saajien monipuolinen kirjo jolla rahasto tukee alueen kulttuuritoimintaa.



UUSI NÄYTTELY: VIESTIJOUKKOJEN SYNTY



Näkymä näyttelyn yhdestä osasta. Kuva Pekko Heimola

Kilta pystytti Lokkiin uuden näyttelyn, joka kertoo viestijoukkojen synnystä.Näyttelyn on suunnitellut Martti Susitaival ja Tapio Teittinen.Näyttelyn toteutusta on tukenut Päämajamuseo.Näyttely siirretään syksyllä 2018 Museo Militariaan.


Raportti: VIESTIJOUKOT 100 VUOTTA-TAPAHTUMAPÄIVÄ 5.3.2018



Kukkalaitteen Pitäjänkirkon sankarihautojen muistomerkille laskivat (vasemmalta): Viestikiltojen liiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Jukka-Pekka Virtanen, Kaakkois-Suomen Viestikillan puheenjohtaja Tapio Teittinen ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Mikko Heiskanen. Kunniavartiossa olivat killan hallituksen jäsenet Vesa Kauppinen ja Juha Ruuskanen.


Viestijoukkojen satavuotista taivalta juhlittiin kaupungissamme monin tavoin. Viestikeskus Lokin tiloissa avattiin vuoden 1918 viestijärjestelyjä esittelevä näyttely. Esillä on eri museoista hankittuja harvinaisia laitteita sekä tarinoita. Näyttelyn avasi Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas. Näyttelyn avaussanat lausui Päämajamuseon amanuenssi Olli-Pekka Leskinen. Urpolan kartanolla toimineen Päämajan radiokeskuksen muistolaatan paljasti Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Mikko Heiskanen. Paljastuspuheen piti DI Martti Susitaival. Pääjuhlaan, joka pidettiin Kulttuuritalo Tempossa, osallistui Puolustusvoimien sekä maa-, meri, että ilmavoimien ylin viestijohto. Paikalla oli runsaasti viestin vapaaehtoista maanpuolustusväkeä viestikilloista eri puolilta Suomea.





ILMA-ASEKOTIRATAKISAN VOITTO KOTIIN!


Kiltamme voitti Viestikiltojen liiton ilma-asekotiratakisan joukkueella: Kari Metsätalo, Pellervo Pekkola, Heikki Huttunen ja Tapio Teittinen



JOHTAMISPAIKKAHARJOITUS 2 VIETIIN ONNISTUNEESTI LÄPI



Johtamispaikkaharjoitus 2 oli radioamatöörien kanssa toteutettu pelastuslaitoksen varaverkon toinen harjoitus. Varsinaisena toimijana harjoituksessa ovat Mikkelin Seudun Radioamatöörit ja Pieksämäen Radioamatöörit. Kaakkois-Suomen Viestikilta tukee harjoitusta erilaisilla resusseilla mm. kalustolahjoituksilla ja työpanoksella. Harjoituksessa yhdistettiin Mikkelin, Pieksämäen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Hirvensalmen paloasemat toisiinsa radiomaatöörin kalustoilla ja toiminnoilla. Yhteydet toimivat hyvin.


I-SVP:N PERINNEPÄIVÄ VEKARAJÄRVELLÄ


Itä-Suomen Viestipataljoona vietti perinnepäiväänsä kirpeässä syyssäässä. Pataljoonan yksi perinnejoukko-osasto on 3. Erillinen Viestikomppania, joka ehti vaikuttaa Mikkelissä toistakymmentä vuotta.


Kaakkois-Suomen Viestikillan puheenjohtaja luovutti palkitsemisten yhteydessä vasta ylennetylle korpraali Roman Reijoselle kirjan "Päämajan salainen radiokeskus" sekä kirjan välissä rahanarvoisen kirjanmerkin. Kuva. Päiväjuhlassa esitti Rakuunasoittokunta musiikkiyliluutnantti Aino Koskelan johdolla myös kappaleita vanhoista lännenfilmeistä. Useimmille tutut Enrico Morriconen sävellykset soivat mukavasti.


VIESTIMIESPÄIVÄT VEKARALLA 12.-13.8.


Kymen Viestikilta järjesti Viestimiespäivät Vekarajärven varuskunnassa Itä-Suomen Viestipataljoonan vieraana. Joukkoja kokoontui pitkistäkin matkoista ihan kiitettävästi paikalle. Tarjolla oli runsaasti tietoa Karjala Prikaatista yleisemmin ja I-SVP:stä tarkemmin. Maittavan lounaan jälkeen kisailtiin rastiradalla jossa rasteina oli mm ekoaseammuntaa, kenttaradion toimintakuntoon laittoa, armeija-aiheisten esineiden tunnistamista, alueen tuntemusta ja amatööriaseman esittelyä. Pahkajärvelä käytiin saunomassa vielä hyvän saan aikaan, mutta illalla paivällistä syötäessä taivas räjähti. Hirmuinen ukonilma ja kaatosade taustoittivat päivällisen viettoa. Muutamat lyhytmatkalaiset läksivät myräkkään kotimatkalle, mutta pääosa jäi varuskuntaan majoitukseen ja tutustuivat seuraavana päivänä Sotilasradiomuseoon/Putkiradiomuseoon Kouvolassa. Kiitokset hyvistä järjestelyistä Kymen Viestikillalle ja Itä-Suomen Viestipataljoonalle. Oli mukava tavata kiltalaisia eri puolilta Suomea.



Radiorastilla oli tehtävänä LV241 kenttäradion toimintakuntoon laitto. (kuva Heikki Huttunen)



KUUNTELUTIEDUSTELUA JOHDETTIIN MIKKELISTÄ JATKOSODAN AIKANA JA SODAN JÄLKEEN!


Jatkosodan alusta radiotiedustelua toteuttavan Radiopataljoonan esikunta toimi Mikkelissä Päämajan yhteydessä. Tämä esikunta oli samalla Päämajan tiedusteluosaston 2.toimisto, Tied 2 (Viestitiedustelutoimisto).


Ensin koko tiedusteluosasto oli sijoitettuna Mikkelin Ylä- ja alakansakoululle. Tied 1 (tiedustelutoimisto) muutti koululta Rahulan kylään kappalaisen virkataloon Sutelaan ja osa toimistosta sijoittui Niemelän taloon.


Radiopataljoonan esikunta ja Tied 2 siirtyi v. 1942 Säästöpankin taloon, josta taas keväällä 1944 Paukkulan kartanoon ja edelleen Tiusasen huvilaan Rauhaniemeen.


Kaapattujen diplomaattisanomien avaaminen tapahtui Mikkelissä kesäkuusta 1941 heinäkuuhun 1944 saakka ollen aluksi kansakoululla ja sijaiten huhtikuun alusta 1944 Paukkulassa, josta toiminta siirtyi heinäkuussa 1944 Kauniaisiin.


Mikkelissä, Sutelan pappilan rakennukset Korpijärven rannalla olivat koko sodan ajan Päämajan käytössä. Tiloissa toimi koko sodan ajan mm. radiolähetinasema (asema 15), jolla pidettiin yhteyksiä ulkomailla oleviin sotilasasiamiehiin. Jatkosodan jälkeen Sutelassa toimi kuunteluasema jolla kuunneltiin erityisesti venäläisten meriradioliikennettä.


Myös ilmavoimien radiotiedustelua toteuttavan Ilmavoimien Radiopataljoonan esikunta ja tiedustelukeskus siirtyivät kesällä 1944 Mikkeliin.


Elektronisen sodankäynnin kilta (ELSO KILTA), jonka perinteisiin sota-ajan kuuntelutiedustelu kuuluu, on ilmeisesti aloittamassa tutkimusta myös tämän kulmakunnan osalta. Toivottavasti saamme lähitulevaisuudessa lisävalaistusta näihin hyvin peitossa pysyneisiin asioihin. Linkit sivulla on linkki ELSO KILLAN sivuille. Sieltä löytyy useita aiheeseen liittyviä artikkeleita.


VIESTISOTAA RUKAJÄRVELLÄ -JUTTU



Viestimies-lehti julkaisi linkin takana olevan juttumme otsikon aiheesta. Jutusta löytyy tiivistetysti kirjamme keskeisiä kohtia.

Viestisotaa Rukajärvellä-juttu


LEHTIJUTTU LIEKSAN NÄYTTELYSTÄMME


Lieksan Lehti julkaisi jutun näyttelystämme ja radioaseman pystyttämisestä. Jutussa mainitaan, että yhtymän vahvuus oli 1500 sotilasta, luvusta on jäänyt yksi nolla pois ja hyökkäysvaiheen aikana joukkoja oli ajoittain jopa 10 000 sotilasta enemmän. Alla olevan linkin kautta pääset lukemaan muutoin mainion jutun.


Lieksan Lehden-juttu


PÄÄMAJAN RADIOKESKUKSEN NÄYTTELY TAKAISIN LOKKIIN



Kilta kävi hakemassa Museo Militariasta siellä talven lainassa olleen Päämajan Radiokeskuksen näyttelyn takaisin Lokkiin Mikkeliin. Noutamassa olivat Tapio Teittinen, Martti Susitaival ja Heikki Huttunen. Näyttely oli purettu asiallisesti lähetyskuntoon ja museon väki auttoi lastaamisessa. Välillä haettiin muutamia laitteita tulevia näyttelyitä varten ja piipahdettiin museon yhteydessä olevalla sotilasradioamatöörisemalla josta kuvamme.




Kuvassa vasemmalta Martti Susitaival, museomestari Ilkka Vaahtokari ja Tapio Teittinen (kuva Heikki Huttunen)



KIRJAN VIESTISOTAA RUKAJÄRVELLÄ JULKAISUTILAISUUS UPSEERIKERHOLLA


Kirjan julkistamistilaisuudessa Viestikiltojen liiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Jukka-Pekka Virtanen kertoi liiton toiminnan terävöittämisestä ja kiltojen aktivoimisesta useilla eri tavoilla. Hän kiitti Kaakkois-Suomen Viestikiltaa killassa tehdystä työstä erityisesti viestiaselajin perinteiden vaalimisessa.




Kirjan kirjoittajat Martti Susitaival ja Tapio Teittinen ojentavat uunituoreen kirjan hanketta tukeneelle evl Jukka-Pekka Virtaselle



BR>

Kirja kertoo 14.divisioonan sodasta ja viestitoiminnasta laajoilla korpi- ja suoalueilla Rukajärven suunnassa. Tuon tiettömälle alueelle levittäytyneen viestiverkon rakentamisesta ja yhteyksien pidosta Päämajaan Mikkeliin, omiin rykmentteihin, kenttävartioihin ja linjojen takana olleisiin partioihin. Kirjassa on 251 sivua sekä yli 160 valokuvaa,piirrosta ja kaaviota.


Kirjaa voi kysellä kiltamme taloudenhoitajalta Seppo Kiiskeltä, s-posti: seppokiiski@msn.com puhelin: 050 5216517, hinta tuosta tietopaketista on 20 € (+toimistuskulut)



ILMA-ASEKISA 25-vuotta



Viestikiltojen liiton ilma-asekotiratakisan kiltamme oma osuus tussauteltiin 31.10.Mikkelin Ampujien sisäampumaradalla Karkialammella. Kisa oli jo 25. joten tulosten olisi pitänyt olla juhlavampia. Kisan perustaja ja tukija Pellervo Pekkola oli hyvässä vedossa ja paukutteli kelpo tuloksen. Ampujia oli riittävästi, että joukkuetuloskin saatiin aikaiseksi.




Ampumassa vasemmalta Heikki Huttunen, Martti Susitaival ja Pellervo Pekkola. Ammuntaa valvoo Kari Metsätalo.



BR>

JOHTAMISPAIKKAHARJOITUS ONNISTUI




Kiltamme järjesti yhdessä Mikkelin Seudun Radioamatöörien ja Pieksämäen Radioamatöörien kanssa johtamispaikkaharjoituksen. Harjoituksessa muodostettiin VHF-taajuuksilla Etelä-Savon alueen paloasemien välille toimiva pakettidataverkko. Tämä verkko yhdistettiin HF-taajuuksilla samaan aikaan Pohjois-Karjalassa olevan harjoituksen verkkoon. Saimme harjoituksesta hyvää palautetta siitä mikä toimii varmasti ja mitä pitää kehittää. Osallistujien ennakkoharjoittelu näkyi varmana liikennöintinä.Kiitokset kaikille mukana olleille! Ensi vuonna uudestaan!



KORPRAALI MIKKONEN PALKITTIIN ITÄ-SUOMEN VIESTIPATALJOONASSA



Kiltamme kutsuttiin juhlimaan Itä-Suomen Viestipataljoonan perinnepäivää 30.9. Saimme mahdollisuuden palkita yhden ansiokkaasti palvelleen viestimiehen juhlassa. I-SVP:n avustuksella löytyi korpraali Aino Mikkonen palkittavaksi. Puheenjohtaja luovutti korpraali Mikkoselle kirjan "Päämajan salainen viestikeskus", kirjan välissä oli rahanarvoinen kirjanmerkki.
Tilaisuus oli perinteisen arvokas. Aluksi paraati Kaartinaukiolla ja sen jälkeen monipuolinen päiväjuhla, jonka juhlapuhujana oli eversti (evp) Seppo Uro. Puheiden ja tervehdysten lomassa Rakuunasoittokunta esitti monipuolista, varsin viihteellistä musiikkia. Kiitokset I-SVP:lle ja sen komentajalle evl Juhapekka Lötjöselle!

PÄÄMAJAN RADIOKESKUS MUSEO MILITARIAAN HÄMEENLINNAAN



Kiltamme Lokkiin rakentama Päämajan radiokeskuksen näyttely siirrettiin lainaksi Museo Militariaan Hämeenlinnaan. Näyttely purettiin talkoilla ja pakattiin Savilahden Autolta saamaamme pakettiautoon. 21.9. varhain aamulla lähdettiin kolmen kiltalaisen voimin kohti Hämeenlinnaa. Perillä kuorma purettiin ja näyttely pystytettiin uudelleen uusiin tiloihin Militarian väen avustamana. Näyttely avataan viralliseti myöhemmin ja keväällä se palautetaan Mikkeliin.




Näyttely uudelleen pytytettynä. Kuvassa kiltalaiset Martti Susitaival ja Juha Ruuskanen




MUSEO HERÄÄ



20.9.illalla alkoivat rummut pärisemään vanhalla kasarmialueella. Pihalla ja osastoilla marssi eri aikakausien sotilaita sekä rauhanturvaajia. Sotilakotisisarten munkkikavit kävivät kaupaksi. Väkeä oli niin paljon, ettei voinut enempää tiloihin päästää. Kiltalaisten ja radioamatöörien rakentama radiohuonekkin sai eloa sisäänsä. Perinneradistien kunnostama C-asema alkoi paukuttaa kutsuaan OI4JM HF-taajuuksille. Samalla esiteltiin talvi-ja jatkosodan viestiasioita erityisesti radioiden käytön osalta. Nurkkatilassa piipitti naisdesantti uunin vierestä salakielisanomaansa Sever-radiollaan. Maanpuolutusjärjestöjen elävöittämä tapahtuma oli menestys.




OI4JM operaattoreina Eero Kylliäinen ja Heikki Huttunen



TULENOHTOPESÄKE JALKAVÄKIMUSEOLLE




Tulenjohtopesäke viestiyhteyksineen



Kiltamme rakenteli Jalkaväkimuseon OI4JM-radiohuoneeseen tulenjohtopesäkkeen. Rakentamisessa saimme apua Jalkaväkimuseon Tiina Kylliäiseltä. Radiona tulenjohtajalla on VRGK eli Tiina. Radion taajuusalue on 4600 - 6600 kHz, lähetysteho 0,4W, kantama puheella noin 12 km ja sähkötyksellä noin 20 km. Tulenjohtajalla on myös puhelinyhteys.


SOTAVAHINKOSÄÄTIÖN APURAHA KILLALLEMME



Sotavahinkosäätiö on myöntänyt kiltamme Viestisotaa Rukajärvellä hankkeellemme 3000 euron apurahan. Tästä on hyvä jatkaa. Tavoitehan on saada julkaisu ulos 5.3.2017. Kiirettä pitää.


RUKAJÄRVEN TIELLÄ



Kiltamme teki retken pienellä porukalla Lieksaan Rukajärven suunnan historiayhdistyksen vieraaksi. Tutustuimme Lieksan asemalla olevaan näyttelyyn ja Rukajärven tiellä oleviin historiakohteisiin.


Historiayhdistys on tehnyt valtavasti työtä alueen Talvi- ja Jatkosodan historian tallentamiseksi ja esittämiseksi jälkipolville.


Yhdistys luovutti killallemme runsaasti keräämäänsä materiaalia 14.divisioonan osalta Viestisotaa Rukajärvellä-projektiimme Saimme ystävällisen ja lämpimän vastaanoton sekä hienot esittelyt kohteista. Kiitokset erityisesti yhdistyksen puheenjohtajalle Tenho Tikkaselle sekä sotahistorioitsija Tauno Oksaselle.



Kiltalaiset Kivivaarassa, oppaana rajakapteeni evp Tauno Oksanen(Kuva Tette Huttunen)



Tenho Tikkanen (vas) luovuttaa killallemme teoksen Raappanan nyrkki (Kuva Heikki Huttunen)



SOTILASRADIOASEMA OI4JM JA PERINNERADIONÄYTTELY AVATTU



Kiltamme talkootyöllä ja varoilla kunnostama sotilasradioasema OI4JM avattiin puolustusvoimain lippujuhlapäivänä 4.6.2016 Jalkaväkimuseolla. Museonjohtaja eversti (evp) Markku Riittinen piti avauspuheen ja sinivalkean avausnauhan leikkasivat museon johtajan kanssa kiltamme puheenjohtaja Tapio Teittinen sekä Mikkelin Seudun Radioamatöörien puheenjohtaja Osmo Kiiski


Perinneradistiveteraani Eero Kylliäinen operoi asemalla saaden muutamia yhteyksiä, vaikka radiokeli oli päiväaikaan varsin kohinainen.


Asemalla on esillä useimmat kotimaista valmistetta olevat sodan aikaiset sotilasradiot sekä muutamia ulkomaalaisia, kuten desanttiradio Sever



Sotilasradioaseman ja näyttelyn avaus (Kuva Heikki Huttunen)



Radioasemalla OI4JM operoi Eero Kylliäinen (Kuva Heikki Huttunen)




KAAKKOIS-SUOMEN VIESTIKILTA ON VALITTU VUODEN VIESTIKILLAKSI


Viestikiltojen liitto valitsi Kaakkois-Suomen Viestikillan viimevuoden ansiokkaasta toiminnasta vuoden viestikillaksi. Valintaan vaikuttivat erityisesti onnistunut Päämajan Radiokeskus-hanke ja museoiden hyväksi tehty työ.




YHTEISTYÖLLÄ ETEENPÄIN!



Viestikiltojen liiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Jukka-Pekka Virtanen kirjoittaa Viestimieslehdessä Viestikiltojen liiton ja jäsenkiltojen yhteistyötarpeesta, toiminnan kehittämisestä ja uusien toimintamahdollisuuksien luomisesta.
Viestimieslehden juttu avautuu linkin takaa.


Liiton puheenjohtajan artikkeli


KILLAN VUOSIKOKOUS 17.3.2016 RADIOAMATÖÖRIKERHOLLA




Killan puheenjohtaja Tapio Teittinen onnittelee kiltamme ensimmäistä kunniajäsentä Pellervo Pekkolaa (Kuva Heikki Huttunen)

Killan vuosikokouksen aluksi kiltamme erittäin ansioitunut Pellervo Pekkola valittiin kiltamme kunniajäseneksi. Tämä oli ensimmäinen kunniajäsenen valinta koko killan 36-vuotisen historian aikana.


Kokouksen yhtenä tehtävänä oli päättää sääntömuutoksista. Uutena henkilönä killan hallitukseen valittiin Vesa Kauppinen Pieksämäeltä. Samalla Matti Viinikainen jättäytyi pois hallitustyöskentelystä.
Kiltamme alkaneen vuoden keskeisiä tapahtumia ovat Rukajärvi-hanke, retki Haapaveden radio-ja TV-museoon 31.5. Retki Rukajärvikeskukseen Lieksaan, Radiokeskus-näyttelyn pystyttäminen Museo Militariaan Hämeenlinnaan, Viestikiltojen liiton tapahtumiin osallistuminen sekä marraskuussa järjestettävä Johtamispaikkaharjoitus. Kokouksen jälkeen DI Martti Susitaival esitteli kiltamme hanketta Viestisotaa Rukajärvellä.


Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymät kiltamme uudet säännöt löytyvät Jäseneksi-sivulta.

Sääntöluonnos


VIESTISOTAA RUKAJÄRVELLÄ - HANKE



Viestimies rakentamassa kevytkiinteä-lankayhteyttä Rukajärvellä toukokuussa -42


Kiltamme on käynnistänyt hankkeen Viestisotaa Rukajärvellä. Hankkeessa kartoitetaan 14.divisioonan viestitoimintaa koko Jatkosodan ajalta Rukajärven suunnalla. Tarkastelu toteutetaan erityisesti Viestipataljoona 30:n näkökulmasta, mutta kokonaisuudessa pyritään huomioimaan myös jalkaväkirykmenttien ja erillisosastojen sekä tykistön viestimiesten tominta. Lisäksi tuolla suunnalla ollut runsas kuuntelu- ja partioradiotoiminta nostetaan esiin. Tavoitteena on tuottaa tutkimuksista julkaisu sekä näyttely Rukajärvikeskuksen tiloihin.



VIESTIKILTOJEN LIITON SYYSKOKOUS 2015 UPINNIEMESSÄ



Viestikiltojen liiton syyskokous 2015 järjestettiin Upinniemen varuskunnassa. Samalla juhlittiin isäntänä olevan Uudenmaan Viestikillan 50-vuotistaivalta. Liiton puheenjohtajaksi valittiin Jukka-Pekka Virtanen, ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa Risto Mäkelä ja toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Pekka Wallenstjerna. Liiton toiminnan keskeisiä asioita ovat Museo Militaria ja liiton jäsenkiltojen tukeminen.


Uudenmaan Viestikillan standaareja saivat: Jukka Kalervo, Pekka Kastemaa, Jukka Kivimäki, Martti Rusi ja kuvan ulkopuolella Carl-Magnus Gripenwaldt. Etualalla kaksi liiton entistä puheenjohtajaa; evl Markus Virrankoski ja historioitsija, eversti Seppo Uro sekä kiltamme puheenjohtaja Tapio Teittinen




VIESTIMIESPÄIVÄT RÄYSKÄLÄSSÄ


Etelä-Hämeen Viestikilta ry järjesti Viestikiltojen liiton Viestimiespäivät Panssariprikaatin harjoitusalueella Räyskälässä 8.- 9.8.2015. Keli oli tuulinen mutta aurinkoinen. Monenlaista kisaa käytiin, jossa onnella ja tuulellakin oli oma osansa. Saappaanheitossa korkeallakin lentänyt nro 44 Nokialainen pysähtyi kuin seinään. Yhdellä iskulla naulan lyöminen pölkkyyn ilman sihtailua on yllättävän vaikea homma. Ev Seppo Uro esitelmöi Riihimäen varuskunnan uudistuksista ja viestin perinteistä.


Etelä-Hämeen Viestikillan puheenjohtaja yrittää osua naulaan.



RADIOKESKUS-NÄYTTELY LOKISSA


Kiltamme on pystyttänyt Päämajan Viestikeskus Lokin tiloihin Päämajan Radiokeskusta esittelevän näyttelyn. Näyttelyssä on esillä kaikki Radiokeskuksen toiminnassa käytetyt keskeiset kalustot, valokuvia Radiokeskuksesta, lähettinasemien sijainnit karttapiirroksena, yhteyskaavioita eri sotavuosilta jne. Näyttelyssä pyörii myös tietokoneella kuvaesitys Radiokeskuksesta, salattu radiosanoma (sähkötyksellä) taustanaan. Näyttelyssä on mahdollista kokeilla itse sähköttämistä sota-ajan sähkötysavaimella. Kannattaa vilkaista.



Uutta: PÄÄMAJAN SALAINEN RADIOKESKUS


Kirjaa Päämajan salainen radiokeskus on nyt saatavissa. Kirjassa kerrotaan kuvin, taulukoin ja piirroksin millainen oli radiokeskus? Millaiset yhteydet olivat? Millaisella kalustolla toimittiin? Miten toimittiin? Ketkä olivat pyörittämässä radiokeskusta? Miten he asuivat? Miten he viettivät vapaa-aikaansa? Kirjaa saa killan taloudenhoitajalta Seppo Kiiskeltä kotoa haettuna edullisesti 15 euron hintaan. Sähköpostiosoite seppokiiski@msn.com, puhelin 050 521 65 17. Postitoimituksiin tulevat toimituskulut.



Päämajan salainen radiokeskus - kirja myytävänä!

LOKKI LYHYTFILMI ESILLÄ LOKISSA


Kiltamme on vuokrannut Kansallisesta Videoarkistosta (KAVI) vuonna 1943 TK-kuvaajan Viestikeskus Lokissa kuvaamaa materiaalia. Materiaalista on nyt editoitu lyhytfilmi ja tuo ainutlaatuinen dokumentti on nähtävissä Lokissa.



MAANPUOLUSTUKSEN VIESTISÄÄTIÖN APURAHA KILLALLE


Maanpuolustuksen Viestisäätiö on päättänyt tukea kiltamme hanketta Päämajan Radiokeskuksen historiikin kirjoittamisesta ja ennenkaikkea julkaisemista myöntämällä apurahan joka riittää sekä taittoon, että 500 kappaleen historiikin julkaisemiseen. Näin Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston apurahalla hankittu arkistotutkimus voidaan viedä kohtalaisen kirjoitustyön jälkeen maaliinsa.



Osa Päämajan Radiokeskuksesta Rantakylän kartanossa (Päämajamuseo, Olga Revon kokoelma)



VIESTIMIESPÄIVÄT PARTAHARJUSSA



Pieksämäen Radioamatöörien teleskooppimastoa ja MOSLEY-antennia pystytetään (Kuva Heikki Huttunen)


Viestikiltojen liiton Viestimiespäiviä vietettiin aurinkoisissa oloissa 8.-10.8. Partaharjun leirikeskuksessa. Leirikeskus tarjosi hyvät tilat, mainion ruuan ja mahtavan maiseman päiville. Nokkeluutta ja monipuolisia tietoja ja taitoja vaativan Herrashenkilökisan voitti taistelupari Seppo Uro ja Raimo Hämäläinen.

Martti Susitaival piti mielenkiintoisen ja keskustelua herättävän esitelmän Päämajan Radiokeskuksesta.

Päiville pystytettiin radioasema antenneina MOSLEY CL-33M, joka toimii taajuusalueilla 14 MHz, 21 MHz ja 28 MHz sekä 80 metrin dipoli (3,5 MHz). Aseman tunnuksena oli Mikkelin Seudun Radioamatöörien veteraaniradiotunnus OI4PM ja kalustona toimi sota-aikainen Bertta, sekä uutta amatöörikalustoa. Päivillä esiteltiin myös radioamatöörikalustoa monipuolisesti.

Kiitokset Partaharjun henkilökunnalle, Pieksämäen ja Mikkelin Seudun Radioamatööreille sekä kisan palkinnoissa tukeneille Mikkelin Puhelimelle että Pellervo Pekkolalle.

Seuraavat Viestimiespäivät pidettänee ensi kesänä Riihimäellä.

Tutustu Partaharjuun alla olevan linkin kautta:
PARTAHARJU

PÄÄMAJAN RADIOKESKUKSEN ARKISTOTUTKIMUS VALMISTUI


HuK Jesse Kananen luovutti Viestikillalle laatimansa arkistotutkimuksen Päämajan Radiokeskuksesta 16.7.2014 Mikkelin Varuskuntakerholla. Aluksi hankkeen vetäjä DI Martti Susitaival kertoi hankkeesta ja tämän jälkeen Jesse Kananen selvitti arkistotutkimuksen vaiheita ja merkittävimpiä löydöksiä. Näistä mainittakoon radioverkkokuvat ja sanomaluettelot, erityisesti kesältä 1944. Tilasuuteen oli pystytetty myös radioasema OI4PM, jossa kalustona oli vuodelta 1944 oleva VRFKA, jolla otettiin myös koeyhteys. Jesse Kanaselle luovutettiin tilaisuudessa Viestikiltojen Liiton ansiolevyke sekä radioputki muistuttamaan vanhoista radioista.




Radiokeskushankkeen vetäjä DI Martti Susitaival esittelee hanketta.



Eero Kylliäisen kunnostama veteraaniradio toimi asematunnuksella OI4PM


APURAHA PÄÄMAJAN RADIOKESKUSHANKKEELLE


Suomen Kulttuurisäätiön Etelä-Savon rahasto on myöntänyt killallemme 4000 € apurahan Päämajan radiokeskuksen toimintaa jatkosodassa käsittelevään tutkimukseen. Tavoitteena on täydentää Päämajan viestiliikenteen kokonaiskuvaa. Päämajan Viestikeskus Lokin kautta kulkivat vain langalliset yhteydet.


VIERAILU KARJALAN PRIKAATIN HARJOITUKSESSA 4.6.



Komentojoukkueen johtajalla on johdettavanaan seitsemän eri alan ryhmää ja muutama erikoispartio - haastetta kerrakseen.


Pääsimme vierailemaan KarPr:n varusmiesten "loppusodassa" lippujuhlapäivänä. Saimme erinomaiset esitykset ilmatorjunnan johtokeskuksen toiminnasta sekä hajautetun taisteluosaston johtamisesta, tilannekuvasta ja erityisesti viestijärjestelyistä. Aiheista tarkemmin blogissa "Viestikillan purske" ja killan facebook-sivuilla. Kiitokset kaikille esittelijöille ja erityisesti Itä-Suomen Viestipataljoonan komentajalle.




KYBERUHKAT JA VARAUTUMINEN


Oheisen linkin kautta pääsee DI Pasi Iivanaisen killan vuosikokouksessa pitämän esitelmän tekstiosaan.


Esitelmä


BLOGI Viestikillan purske


Kilta on käynnistänyt blogi-kirjoitukset nimimerkillä Viestikillan purske. Blogiin pääsee Linkit-sivun kautta.


ITSENÄISYYSPÄIVÄN VALTAKUNNALLINEN PARAATI MIKKELISSÄ


Kaakkois-Suomen Viestikilta oli mukana paraatin maanpuolustusjärjestöjen lippulinnassa kantaen tänä vuonna 50-vuotta täyttäneen Viestikiltojen liiton lippua. Paraatissä jätettiin jäähyväiset Pohjois-Karjalan Prikaatille jossa monet alueemme miehet ja naiset ovat suorittaneet asepalveluksensa. Paraatissa nähtiin myös uuden jääkärikomppanian kalustoa: maastomönkijöitä krh-perävaunulla, maastomoottoripyöriä ja järeitä traktoreita.


SOTAVAVAHINKOSÄÄTIÖN TUNNUSTUSPALKINTO KILLALLE


Kiltamme on saanut Maanpuolustuskiltojen Liiton esityksestä Sotavahinkosäätion tunnustuspalkinnon v 2013. Palkinto on myönnetty Viestiaselajin perinteiden ja historian vaalimisesta erityisesti Päämajan Viestikeskus Lokin yhteydessä tehdystä työstä. Heikki ja Tette Huttunen kävivät hakemassa palkintoon kuuluvan kunniakirjan, joka luovutettiin Oulussa valtakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa.


Kuvassa Heikki ja Tette Huttunen


Sotavahinkosäätiön kunniakirja

MATKA MUSEO MILITARIAAN 19.10.2013


KAAKKOIS-SUOMEN VIESTIKILTA järjesti matkan MUSEO MILITARIAAN, Hämeenlinnaan tykistö-, pioneeri- ja viestimuseoon la 19.10.13. Lähdettiin Mikkelin satamasta reippaalla porukalla reservin upseereita ja kiltalaisia. Perilla saatiin erinomainen esittely ja nähtävää riitti pidemmäksikin aikaa. Killan facebook-sivuilla lisää kuvia.


Lisätietoja museosta klikkaamalla alla olevaa linkkiä.
MUSEO MILITARIA

POIKKEAVIEN TILANTEIDEN VIESTIKURSSI 9.-10.11.2013

Kiltamme järjesti yhdessä Mikkelin VAPEPA:n ja Mikkelin Seudun Radioamatöörien kanssa MPK:n alaisen viestikurssin. Kurssilla opetettiin vapaaehtoisen pelastuspalvelun viestiliikenteen toteutusta, radioiden käyttöä, vähän radiotekniikkaa ja radioaaltojen etenemistä. Näiden asioiden kouluttajana toimi SPR:n viestikouluttaja Esa Harjula. Vapepan toimintaan yleensä perehdytti Mikkelin VAPEPA:n sihteeri Juha Häkkinen.


Kuvassa Esa Harjula ja Juha Häkkinen

Kurssin toisena päivänä opeteltiin Virve-laitteiden käyttöä ja toteutettiin maastossa rastitehtäväharjoitus. Kalustoina jokaisella ryhmällä olivat sekä Virve-radio, että VAPEPA-VHF-radio.



Kuvassa Tapio Teittinen vetää Virve-koulutusta


Alla olevalla linkillä pääsee Mikkelin Kaupunkilehden nro 46 Viestikurssia käsittelevään juttuun (sivulla 12).

MIKKELIN KAUPUNKILEHTI JUTTU


LOKKI-MUSEON VÄLITYSPÖYDÄN KUNNOSTUSTA

Lokki-museon yksi välityspöytä kunnostettiin sellaiseksi, että sillä voi demonstroida puhelun tilaamisen, kytkemisen ja purkamisen. Tämän vuoksi oli käsiteltävä välittäjän pääkuulopuhelin, puhehaarukkamuuntaja, multippelikytkentä, puhelun kytkentäavain ja pari muuta juttua. Pitkästä aikaa kolvi kärysi kuumana Lokissa. Kilta sai asiantuntija-apua Tapani Rahkoselta (kuvassa), joka on aikoinaan tehnyt huomattavasti vaativampia keskustöitä.



LOKIN LAITE-ESITTELYTAULUT PAIKOILLEEN 6.7.2012

Päämajan Viestikeskus Lokin laite-esittelytaulut kiinnitettiin paikoilleen

Kiltamme on kerännyt Lokin laitteista tietoja. Tiedoista on laadittu lyhyet esitteet suomeksi ja englanniksi. Noiden raakavedosten esitykset löytyvät lähdetietoineen Historiikki-sivulta. Lopulliset julkaistut esitykset on tuotettu Mikkelin museotoimen/Päämajamuseon ohjauksessa.


Oheisessa kuvassa Mikkelin musotoimen vs.amanuenssi, FM Emmi Eronen kiinnittää Hughes-lennättimestä kertovaa laitetaulua.


Lokin viestittäjälotat luovuttivat Marskille Lokki-merkin. Luovutustilaisuudessa Marski piti lyhyen kiitospuheen lotille.


Alla aiheeseen liittyvää henkilöstöä ja puheen selitystaulu ja alimpana kiitospuheen kopio.



Marskin kiitospuheen kopio aukeaa alla olevasta linkistä


Marskin kiitospuhe Lotille


LOKIN ESITTELYÄ TILAUKSESTA

Killassamme on muutamia Lokin historiaan ja laitteisiin erikoistuneita henkilöitä joilta voi tilata erityisesittelyn

Lisätietoja Historiikki-sivulta

KILLAN ATK-KURSSIN KUULUMISIA ja KURSSIMATERIAALIA

Kiltamme järjesti jäsenilleen 6.-8.11.2012 kolmen illan koulutuspaketin atk:n ja erityisesti netin käytön perusteista. Ensimmäisenä iltana käsiteltiin tietoturvaa Juha Ruuskasen johdolla. Toisena iltana Esa Pietilä kertoi verkossa asioinnista ja liitti esitykseensä myös runsaasti turvallisen netin käytön ohjeita. Kolmantena iltana käsiteltiin toimintaa sosiaalisessa mediassa. Kouluttajana toiminut Tapio Teittinen nosti esille muutaman tuotteen käytön ohajeistuksen; Facebook, Twitter, Googlen tuotteet ja videoneuvotteluohjelman Anymeeting.



Kurssin runkomateriaali löytyy alla olevien linkkien takaa.

Erityiskiitos ESEDUN logistiikkapuolen opettajalle Teppo Nikkiselle kurssimme tukemisesta.


Tietoturvan perusteita

Verkkoasiointi

Sosiaalisen median perusteita

ESITELMÄ ERILLISVERKKOJEN MUUTOKSISTA

Kiltamme sai johtaja Jarmo Anttilan Erillisverkoista esitelmöimään Viranomaistietoliikenneverkkojen muutoksista. Tilaisuus pidettiin Mikkelin Seudun Radioamatöörien kerhotilan yhteydessä ja tilaisuudessa olikin ilahduttavasti myös radioamatöörejä mukana.

Tilaisuuden alussa kiltamme taloudenhoitaja Seppo Kiiski ja sihteeri Heikki Huttunen luovuttivat lahjakortin killan työn tukemisesta Tuuli Teittiselle. Tuuli on uudistanut killan kotisivujen ulkoasua ja tehnyt Lokki-museon laitetaulujen taittotyön.